02. Illustrationer

Jag började rita så fort jag kunde hålla en penna i handen och har alltid lagt en kreativ touch på allt jag gör.

Exempel på uppdrag inom illustration:

Bilder från min bullet journal*

* analogt planeringsverktyg/kalender

Visualisering

Illustrationer används inte bara i böcker och tidningar för att förstärka ett budskap. Att visualisera ett problem eller beskriva en lösning kan också göras med hjälp av denna typ av bilder och det kan ofta vara lättare att förklara detta med en illustration jämfört med ett fotografi. Om du kikar på förpackningar så upptäcker du fort att även där finns det ritade element eller hela illustrerade motiv.

dekor

Digitala bilder

Det har på senare tid även blivit populärt med illustrativa bilder på webbplatser och i företagspresentationer. Lyft det unika med ditt företag. Du kan också använda illustrationer tillsammans med grafisk design i många hänseenden. Eller varför inte i din logotyp?

Du kan även använda illustrationer som stöd och informationsbärare i olika diagram, så kallat infografik. Dessa passar väldigt bra i presentationer, nyhetsartiklar i tryck eller på din webbplats och i sociala medier.

Formspråk, stil och känsla

Att illustrera något kan göras på flera olika sätt och med olika stilar, anpassat efter målgrupp och behov. Mycket handlar om att skapa en viss känsla hos betraktaren.

Beroende på stil, så görs illustrationerna analogt på papper eller digitalt via dator och rit- eller surfplatta. Ofta börjar man med skisser analogt och scannar in de till datorn och fortsätter jobba med dem där.