03. Lettering

Jag har länge haft ett nördigt intresse för typsnitt och bokstavsformer och fick mitt första kalligrafiset i 20-årsåldern. På senare tid har jag även lärt mig Modern Calligraphy som är en lite friare variant.

Exempel på uppdrag inom lettering:

Utmana typografins regler

Konsten att
rita bokstäver

Jag startade en Facebookgrupp 2017 som heter Handstilsutmaningen för att utveckla och förbättra den egna handstilen. Den hade försämrats allt eftersom det digitala tog över och jag upptäckte snabbt att det fanns fler med samma utmaningar. Våren 2018 gick jag en grundkurs med Sofie Björkgren-Näse, FialottaJansson Design. Det var där jag fick lära mig att – det experimentella laborerandet med bokstäver som jag hade hållit på med – heter Lettering. 

Jag insåg också snabbt att det fanns oanade möjligheter att utveckla detta. Att t.ex. få måla upp citat eller ett företags värdeord på kontorsväggar lyfter ju hela kontorsmiljön och är något som jag nu drömmer om. Att göra stilfulla bordsplaceringar till bröllop kan vara pricken över i:et i den övriga dekoren. Att göra riktigt snygga bar-menyer till pubar och restauranger blir så mycket mer personligt. Det är unikt och sticker ut.

Höll sedan min första workshop i Lettering och Modern Calligraphy hösten 2018 i samarbete med Tidformera. Har sedan dess även hunnit hålla några fler workshops. Är du intresserad av att delta eller arrangera, dra ihop 10-12 deltagare och hör av dig!

Lettering-text